 |
Informacije |
 |
O XIII. srečanju |
 |
Prijava raziskova. nalog |
 |
Prejšnja srečanja |
 |
Raziskovalna dejavnost srednjih šol |
|
 |
|
XIII. regijsko srečanje mladih raziskovalcev gorenjskih osnovnih šol
|
|
|
REZULTATI PO PODROČJIH: |
|
|
|
Področje: |
Ekonomija ali turizem |
 |
 |
|
|
1. |
 |
NASLOV NALOGE: |
Naaa Frida kuha |
IZVAJALEC: |
Urh Primolic, Vid Primolic, Tinkara Zaletel |
ŠOLA: |
OŠ Krile |
MENTOR: |
Betka Potocnik, uni. dipl. org., Katja Konjar, prof. |
|
|
|
POVZETEK RAZISKOVALNE NALOGE: |
V raziskovalni nalogi Naaa Frida kuha smo poskuaali pripraviti turisticni produkt, ki bi temeljil na lokalni ponudbi in kulinaricnih dolivetjih. Najprej smo pregledali literaturo in ugotovili, katere tradicionalne jedi sodijo v naa okolia. Nato smo pripravili spletno anketo, s katero smo leleli ugotoviti, katere jedi ljudje v naaem okoliau ae poznajo in jih znajo pripravljati. Rezultate ankete primerjali z literaturo in ugotovili, da si ljudje lelijo tovrsten turisticni produkt.
Naae ideje smo zbrali v Fridinem vodniku, ki bogati turisticno ponudbo trliakega konca.
Prvi del vodnika vam predstavi razlicne molnosti rekreacije: kolesarsko pot - Trlicanko, pohodniako pot – Ovcjo pot na Kriako goro ter peapot – Pot treh zvonov.
Drugi del pa vas s pomocjo zbranih receptov popelje ae v svet kulinarike. Vsebuje kratek opis izbranih trliakih tradicionalnih jedi v knjilnem jeziku in trliakem narecju.
Vodnik dopolnjuje zanimiva drulabna igra »Potuj z ovco Frido« za otroke.
Fridin vodnik in drulabno igro bomo predstavili 6. aprila 2013 na vaakem sejmu v Sebenjah.
Vabimo vas v kraje pod Kriako goro, kjer najdete veliko molnosti za rekreacijo in raznoliko kulinaricno dediacino.
Kljucne besede: kolesarska pot, Kriaka gora, peapot, tradicionalne jedi, kulinaricni vodnik |
|
2. |
 |
NASLOV NALOGE: |
Nakupi revij lirovskih osnovnoaolcev |
IZVAJALEC: |
Sara Jezeraek, Kevin Pivk |
ŠOLA: |
OŠ Žiri |
MENTOR: |
Barbara Peternel, univ. dipl. bibl. |
|
|
|
POVZETEK RAZISKOVALNE NALOGE: |
Raziskovalna naloga se osredotoci na vplive, ki botrujejo nakupnim odlocitvam mladih v Žireh. Zanimajo naju predvsem nakupi revij in branje revij ucencev naae aole v zadnjem vzgojno-izobralevalnem obdobju.
V prvem delu naloge so podane teoreticne opredelitve oglaaevanja in ekonomske propagande. Predstavljena je zgodovina nekaterih najbolj branih revij, ki so jih omenjali anketiranci.
V drugem, prakticnem delu pa se naloga preusmeri na izkuanje mladostnikov pri branju revij, ki jih kupijo ali bodisi izposodijo. S pomocjo ankete sva ugotovila, da so revije predrage, da bi jih mnolicno kupovali. Anketa je pokazala, da vecina ucencev ne kupi revije, ce je dralja od petih evrov.
|
|
3. |
 |
NASLOV NALOGE: |
Okus po divjem |
IZVAJALEC: |
Pia Mrak, Aleaa Sodja, Agata Stare |
ŠOLA: |
OŠ dr. Janeza Mencingerja Bohinjska Bistrica |
MENTOR: |
Marija Helena Logar, prof., Uraka Repinc, uni. dipl. bibl. , Pavlina Zorman , ucit. |
|
|
|
POVZETEK RAZISKOVALNE NALOGE: |
V raziskovalni nalogi so opisane jedi, narejene iz samoniklih divjih rastlin, ki rastejo na podrocju Bohinja. Za osnovo so nam bile rastline, ki so bile prepoznane kot najbolj uporabljane pri Bohinjcih na osnovi lanskoletne ankete v okviru lanske raziskovalne naloge. Tokrat pa je v ospredju zanimanja kaj iz teh samoniklih rastlin znamo pripraviti, kako te jedi poimenujemo. Nekaj jedi in pijac iz nabranega jagodicja ucenci v aoli ucenci tudi pripravijo. Po lastnem navdihu pripravijo tudi svoj jedilnik, ki ga ponudijo gostilni, s katero smo le vajeni sodelovanja. Za stojnico na turisticni trlnici sami izdelajo koticek, ki ga uredijo z »olivitvijo« starega pohiatva, obogatijo pa s krpankami, ki so jih navdihnile tako ali drugace divje role. V casu Mednarodnega festivala alpskega cvetja bodo jedi s tega jedilnika postrelene v gostilni Štrud'l. |
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
 |
 |